HTML

Érdekességek, vélemények, közéleti reflexiók a "köz" számára naplószerűen, középről.

Utolsó kommentek

  • Jakab.gipsz: @köznapló: A lopás filozófiai értelemben erőforrás átcsoportosítás, a privatizáció pontosan ezt f... (2017.03.26. 20:57) Kéri László védelmében
  • EU zászlót mindenhova!: @Aldou Raine: Inkább az a gyenge és halvány próbálkozás, amit előadsz. Csak azt nem tudom emldönte... (2017.03.26. 20:54) Kéri László védelmében
  • Brix: A kulàkok ma is problémàt jelentenek vidéken , mert egy szűk réteg összeharàcsolta magànak a földe... (2017.03.26. 20:54) Kéri László védelmében
  • Aldou Raine: @EU zászlót mindenhova!: ... Gyenge és halvány szöveg. Már akkor sem volt hiteles, mikor még milli... (2017.03.26. 17:36) Kéri László védelmében
  • EU zászlót mindenhova!: @Aldou Raine: Tévedés. Orbán politikájának igazán fontos eleme az, hogy véget vetett annak a multi... (2017.03.26. 17:32) Kéri László védelmében
  • Utolsó 20

Friss topikok

koznaplo3.jpg

Naptár

november 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

A Hír Tv Egyenesen műsorában, március 20 -án Kéri László politológus szerepelt és a Kálmán Olgával folytatott beszélgetés egyik részében a Fideszes, vagyonhalmozó oligarcha-mentalitásról beszélt. A médiumok egy része félreértette szavait, főleg amikor ezeket a harácsoló, földet, ingatlant, pénzt, befolyást, hatalmat gyűjtögető, telhetetlen pártvezéreket a második világháború utáni nagygazdák birtokhalmozó magatartásával állította párhuzamba. Azokkal a gazdákkal vetette össze korunk oligarcháit, akiket az 50-es évek erőszakos államosítói, kommunista elnyomói megbélyegeztek és kuláknak neveztek. 

keri_marc20.jpg

Kéri nem a kommunista terminológia elfogadottságára utalt - vagyis arra, hogy a kulákozás elfogadható és az 50-es években megkínzott, üldözött, megbélyegzett, erőszakos téeszesítéseknek ellenálló parasztok üldözése normálisnak tekinthető - hanem arra célzott, hogy ugyanezek a gazdag parasztok úgy tettek szert földjeikre, hogy mindent alávetettek szerzési vágyaiknak. Ebben pedig tetszik nem tetszik van némi hasonlóság azzal, ami ma Magyarországon a földek - és a mindent megszerezni akaró oligarchák körül - történik.

Tudni érdemes, hogy a Horthy-korszak utolsó évtizedében (1934-1944) és az azt követő években, egészen a tagosításokig (a földek állami kézbe vételéig) a magyar parasztságot jelentős szedimentáció jellemezte, vagyis a rétegződés eredményeként egy kis részük gazdag életmódot folytatott, a nagy többség viszont úgynevezett "törpe birtokokon" néhány holdas kis-földeken nyomorgott. Jelentős volt még a zsellérek, summások aránya is, akiknek egyáltalán nem voltak földjeik, ellenben munkát tudtak vállalni (többnyire idénymunkákat, mondjuk betakarításokat) a módosabb gazdák földjein. A három réteg viszonyát nem lehetett éppen barátinak tekinteni: az agrármunkások, zsellérek és nyomorgó törpebirtokos parasztok enyhén szólva sem rajongtak a földeket halmozó, cselédeket is alkalmazó, harácsoló gazdag-parasztokért. Egyébként megjegyzendő: a 30-as 40-es években a városiak, értelmiségiek, munkások számára sem volt ez egy közkedvelt réteg.

A Horthy-kor módos nagygazdáinak életmódját napjainkban divatos "takarékoskodónak" nevezni, ami alig leplezi a valóságban kicsinyesen fösvény, minden garast fogukhoz verő, a többi kisparasztot kihasználó, cselédeket tartó (őket is kizsigerelő) vidéki nagyparaszti mentalitást. Azt a mentalitást, mely a nagygazda lányát akarata ellenére is a szomszéd birtokoshoz kényszerítette, mondván: "had egyesüljenek azok a földek". És azt a mentalitást, mely a náluk dolgozó zselléreknek pengőre kiszámolta a járandóságot, egyetlen fillérrel sem többet adva az elvégzett munkáért és időért. A szerzésvágy és fukarság együttesen tette őket sikeres nagygazdákká. Nem voltak sokan, Romsics Ignác a 40-es évekre alig 300 ezerre teszi a számukat, ami a teljes paraszti társadalom 7% -át jelentette.

Ezzel a módos, nagy-paraszti társasággal  aztán 1945 után nagyot fordult a világ: a szovjet megszállás miatt nyeregbe kerülő kommunisták, az ÁVH embereire támaszkodva Rákosista módszerekkel próbálták megtörni őket és rákényszeríteni arra, hogy a nemzedékek alatt összeszedett birtokaikat téeszekbe adják. (Persze mindenki mástól is elvették a földet, de a néhány holdas kisparasztokkal sokkal könnyebb volt elbánni.) A módos-gazdáknál azonban nem volt egyszerű a folyamat, nagyon sokszor erőszakkal, verésekkel, megbélyegzéssel, mondvacsinált perekkel történt (mondjuk ki: szemét eszközökkel). Az orosz nyelvből átvett "kulák" (zsugori) kifejezéssel csúfolták őket, igyekezve ellenük hangolni a lakosság széles rétegeit. Idővel aztán a nagygazdák megtörtek és a 60-as évekre a téeszesítések lezárultak. Alig-alig maradt magánkézen magyar föld.

Aztán a Rákosi-, majd Kádár-kort a rendszerváltás követte és a privatizáció (mely sajnos nagyon sokszor igazságtalan ügyeskedésekkel, lopásokkal zajlott) az egykori nagygazdák egy nagyon kis része esetében a leszármazottaknak vissza tudta adni az egykoron elvett földeket. (Többnyire azonban jókor, jó helyen lévő emberek tulajdonába kerültek a földek). És jött a jelenlegi kor, ami egy teljesen új magyar arisztokrácia megteremtését célozva megint "újraosztott" mindent. Ezt látjuk napjainkban. Kéri László ERRŐL a mentalitásról beszélt, kiemelve, hogy a kulák idők előtt, és a jelenlegi föld-, illetve vagyonszerzési harácsolás, telhetetlen pénz-, illetve hatalomszerzési mánia nagyon is rokonítható egymással.

Sokan értették félre szavait, pedig a párhuzam valóban kézenfekvő. Félreértették és rosszindulatúan félre is magyarázták mindazt amit mondott, ...  sajnos az ellenzékinek mondott oldalon is. 

Címkék: Kéri

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://koznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1812368761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

gerzson78 2017.03.25. 19:38:40

Rendben, a gazdák földéhsége hasonló volt az oligarhákéhoz. Nem kellene elfelejteni viszont, hogy maguk is keményen dolgoztak a földeken és soha nem loptak semmit. A közösség szabályai szerint éltek, az elért rangjukra vigyáztak. A mai "nagyokkal" összevetve őket sokkal több a különbség, mint a hasonlóság!

Csetepaté márki 2017.03.25. 19:39:01

"Félreértették és rosszindulatúan félre is magyarázták mindazt amit mondott, ... "

Könnyben ázik az orcám...
Kéri László objektivitásban még a Forró Tamás-Bolgár György duót is alulmúlja. Az első sorban ordibál, mint most Orbán március 15.-ei vagy bármelyik évértékelője/megszólalása után, és a "rosszindulatú belemagyarázás" még enyhe kifejezés. Kijár neki is. Miazhogynagyonis.

Pargendity Özséb 2017.03.25. 19:39:27

Szerintem bugris parasztot akart mondani, csak az nem lett volna PC, ezért, no meg azért, mert a kor már megviselte, a kulák szót használta.

Sir lovag 2017.03.25. 19:43:08

Szerencsésebb lett volna, ha Kéri kerüli a "kulák" kifejezést, ez tény. A történelmi múlt miatt rossz reflexeket ébreszt, hiszen ahogyan a posztban is szerepel: megbélyegző volt.

Ugyanakkor érthető volt, amit mondani akart: a nagyparaszti harácsolást, fukar pénzgyűjtögetést emlegette, ami ma is az ösztönök szintjén jelen van a kormánypárti oligarchákban és a rájuk szavazó vidéki rétegek jelentős részében.

Leon Uris 2017.03.25. 19:50:22

Az Örülünk Vincent nevű megmondó blogon hosszadalmas vita volt a témában.

STIRLITZ 2017.03.25. 19:54:34

@Leon Uris: Olyan kitiltást kaptam és úgy kivágtak onnan mint a huzat. Csak úgy nyekkentem. A nagyon demokratikus, nagyon, nagyon ellenzéki és persze nagyon emberbarát módon nyitott Vincenten keményen osztogatják a kitiltásokat! Az ellenvéleményt nehezen viselik. Mondjuk a moderálás is gáz, de az még elmegy. De kivágni valakit ellenvéleményért....

Korifeus 2017.03.25. 20:03:46

Kérit darabokra szedték egy-két helyen ezért a beszélgetésért. Kikezdte a kormány-propagandát orrba szájba nyomató Spíler és 888.hu is, illetve néhány elvben ellenzéki blog (a megmondó oldalak).

Kapott hideget-meleget, pedig az egész lényege messze nem a kulákság volt, hanem az a vagyongyűjtögető életmód, ami a Rákosi rendszer előtt dívott bizonyos gazdag-paraszti rétegeknél, és akiknek leszármazottai mai is rezonálnak Orbánék populista szólamaira. Szerencsétlen módon de a kulák szóval utalt ezekre a csoportokra Kéri, mert az 50-es években valóban így nevezte őket a kommunista diktatúra. Persze idővel minden ellenkező gazdát ezen a néven rekesztettek ki és bélyegeztek meg.

Fritz Gerlich 2017.03.25. 20:18:27

@Korifeus: Mondjuk a Spíler és a 888 k*rvára nem számít, hogy miről mit ír. Ez a szint még a Pesti srácok is. Ha kormánypropagandát akarok olvasni (de mondjuk miért akarnék), akkor már a valasz.hu -ra mennék.

Sir lovag 2017.03.25. 20:22:09

@Csetepaté márki: Mozaik képregény. Csetapaté márki volt az egyik főszereplője. Negatív figura a három kis kalandor (főszereplők) ellenlábasa. Gyerekeknek készült. Én nagyon szerettem. A 80-as években lehetett kapni. Jól mondom?

röf 2017.03.25. 20:33:50

Hm... Kéri?
Semmi jelentősége, kár szót vesztegetni rá.

Sir lovag 2017.03.25. 22:04:10

@Fritz Gerlich: Én már akkor a Mandínerre szavazok. Már ha Fideszes álláspontot akarok hallani. Ott azért vannak jobboldali és mégis józan mértékletességű hozzászólók. Előfordul néha értelmes vita is.

Fritz Gerlich 2017.03.25. 22:09:59

@Sir lovag: Ebben a konkrét esetben viszont nagyon nem látok mértékletességet sehol. A reakciók egy része eleve kizárja, hogy Kéri láthat bármit is helyesen (lásd a Ponyvaregényből nevet választó társaságot), vagy közömbös, vagy leragad azonnal ott, hogy megemlítette a kulákokat.

morph on deer 2017.03.25. 23:18:57

Csak szólok, hogy nem "szummások" dolgoztak a földeken, hanem csak úgy póriasan "summások", - úgy mint "summa".
Meg napszámosok, ugyancsak számosan.

Egyébként a "harácsoló" jelző 100%-ban stimmel a mai "új földesurak" jellemzésére, akkor is, ha eredetileg gázszerelők vagy műkörmösök, szemben a "régi szép idők" hasonló mentalítású kizsákmánylóival.

Rohadtul fejlődünk, ugyanis. Csak a tahóság a régi...

morph on deer 2017.03.25. 23:19:25

@Csetepaté márki:
"... a "rosszindulatú belemagyarázás" még enyhe kifejezés. Kijár neki is. Miazhogynagyonis."

Úgy érted, hogy igazat mondani Kérivel kapcsolatban nem vezet a kívánt eredményhez, ezért aztán "jogos" a "rosszindulatú belemagyarázás"?

Érdekes megközelítés.
Valahogy emlékeztet a "cél" meg az "eszköz" viszonyára.

Nem azt mondta volna, amit mi jónak látunk? Sebaj, majd rábizonyítjuk, hogy de igen!

Nem vagy te véletlenül fideszes?
Csak mert ismerős a módszer..!
Kicsi a világ, mi?
Mint egy bonsai kertben .. :))

EU zászlót mindenhova! 2017.03.25. 23:20:15

@Sir lovag: "Ugyanakkor érthető volt, amit mondani akart: a nagyparaszti harácsolást, fukar pénzgyűjtögetést emlegette"

Ez pl. a zsidóság egy jól örülhatárolható részére is igaz , vagy akár a 16.-17. századi földbirtokos rétegre. Nem egy történész állítja például, hogy Báthory Erzsébetről csak azért találták ki a véres rémtörténeteket, hogy rátehessék az elítélt özvegy földjeire a kezüket..

csentecsa 2017.03.26. 09:23:05

@morph on deer: Ne feledkezz meg a módszerváltás utáni vörös és zöld bárókról sem, akik korábbi pártállami kapcsolataikat kihasználva szereztek meg állami vagyonelemeket bagóért..

EU zászlót mindenhova! 2017.03.26. 09:23:23

@Sir lovag: A "fukar" szavunk tudod honnan ered? Az augsburgi Fugger bankárcsalád nevéből, akik egyébként nem voltak zsidók-minden ellenkező híreszteléssel ellentétben. Magyarországon a 16. században komoly érdekeltségekkel bírtak..

lombozódó 2017.03.26. 09:23:35

Aztán jött a volt "kulákok " kárpótlása.
Na és itt kik is jártak jól, hát nem a volt kulákok és leszármazottaik :-))

Jakab.gipsz 2017.03.26. 10:12:30

Kéri László védelmében szóljak hozzá, "no komám azt lesheted", azért mert Kéri álláspontja nem csak védhetetlen, hanem értelmetlen is egyben, viszont mentséget kereshetek a számára.

Kéri elmondása szerint tanította a fiatal Orbánt és évfolyam társait, sokáig nem értettem miért "ügyetlenkedik" a döntéshozókká érett nemzedék, talán csak nem azért mert a Kéri féle urbánus ( Kende Péter szerint "olyan zsidós", (nem zsidó), "csak zsidós") politológus és nem filozófus nemzedék készítette fel, ifjúságunkat az ország vezetésére, ezért maradtak maflák.
És persze Kéri egy kritikai elemzésen belül, buzdítja Majtényi követésére úgy, az új politikusi nemzedéket, hogy közben súlyosan kompromittálja is őket egyben egy szekér táborhoz láncolva, a célja egyértelmű, nyilván valóan szüksége van új ágyútöltelékekre is, ha már a jelek szerint a régiek számukra nem váltak be.

Járjuk körbe ismét Kéri céljait, vegyük elő ismét a kulák fogalmát ami egy néprajzi, humán antropológiai kategória és nem ideológiai ahogyan ezt a politológus negatív példaként elénk tárja. Ámde az igazi lényeg az amit, a kulák mentalitás helyette felkínál nekünk.
Első lépés gyanánt összegezzük azt amit a saját földjén gazdálkodó szabad parasztról Kéri féle politológus szerint a kulákokról tudhatunk. Ugyanis a magyar, európai, szláv, indiai és kínai szabad paraszt volt a korának legokosabb, bölcsebb embere, azért mert vegyük észre, tőle mindenki azaz a társadalmi hierarchiába, fölötte vagy alatta lévő csak elvett, kifosztotta vagy ki kunyerálta az általa létrehozott értékeket, következtetés képen, a kulák az szabad paraszt aki megtanult időben előre gondolkodni, mind e közben önellátó is volt. A magyar falu kisvárosban nem voltak gettók egykoron, mert a közösség a falu bolondját, a jött-menteket a cigányt és a handlé zsidót egyformán eltartotta, mert embernek tartotta, és a letelepülésüket is elfogadta. Igen lenézte az önmagukról gondoskodni nem tudókat, de nem is értette a probléma okát, az önfenntartó szabályozó, kultúra hiányát, azok az emberek miért nem ismerik.
És most azt is nézzük meg mit ajánl a modern urbánus Kéri: a városias létformát, ahol a társadalmi egyedek bér, közmű és infrastruktúra rabszolgák, akik közül azok akik helyesen és jól versenyeznek, lakóparki gettók kiváltságait élvezhetik biztonsági személyzet által őrzötten, elektromos kerítéssel körbe kerítve. Tehát érthető módon ez utóbbi esetben az időben előre gondolkodás ugyancsak korlátozott, mert megszabottan forog körbe körbe a jó iskola, a jó lakónegyed, a jó pszichológus, háromszögbe. Kultúra helyett pedig csinálnak celebeket azokat figyeljétek, akik "van az a pénz amiért a saját lealjasodásukat megteszik". Itt tartunk most. Ezért a szép új világért kár volt N-Olimpia mozgalmat indítani, momentán, építés helyett pusztítani és ezt Kendének Rákosiékra hivatkozva elmagyarázni.

U.i. jöhet az anyázás és a kitiltás, ámde előtte ismét nézzétek meg Kéri beszámolóját, aztán üljetek le gondolkodni, mielőtt cselekedtek.

köznapló · http://koznaplo.blog.hu/ 2017.03.26. 10:20:02

@Jakab.gipsz: Ácsi!

Először is azt állítani, hogy azért vezetik ilyen rosszul az országot és azért lopnak el mindent önmaguk számára, mert Kéri, meg a hozzá hasonló "ügyetlen" emberek tanították őket, nem csak ostoba kijelentés, hanem enyhén szólva paródiába illő is.

Másodszor: hogy a "szabad parasztok lettek volna a korszak legokosabb legbölcsebb emberei" akkora barokkos túlzás és csúsztatás, mint mondjuk Hitlert a népességszabályozás úttörőjének nevezni! :)

Fukarok, fösvények, kicsinyesek voltak még a legobjektívebb történészeknél is. Ezt persze lehet akár takarékosságnak is hívni, végül is ilyen alapon az auschwitzi őrök meg segítettek fogyókúrázni a raboknak. Minden beállítás kérdése.

Harmadszor: a népi-urbánus vitának komoly hagyományai vannak Magyarországon és van abban valami, hogy Kéri az urbánus vonalat képviseli (ahol egyébként a zsidó értelmiség is helyet foglal) de ez inkább alátámasztja a posztot, mintsem megingatná, hiszen a Fidesz is inkább a népi vonalon erős (oda sorolódik) és így a nagyparaszti mentalitás pont hogy nagyon is stimmel.

torró 2017.03.26. 12:16:14

Én úgy látom mindenki rész igazságokkal küszködik, részben mert nem élt azokban az időkben, részben eleve a történet írás sem a teljes igazságot adja vissza. Így torz a kép, ebből kifolyólag torz az ítélkezés is. Azt is elmondták már sokszor hozzáértő emberek, hogy egy normálisan prosperáló gazdaság, minimum 150 hektáron tud talpon maradni. Mert ugye aki ért hozzá az tudja, hogy a terület negyedét pihentetni is kell. Tudták ezt régen is azért próbáltak minél nagyobb területhez jutni. Mivel ez az ország számtalanszor le lett pusztítva háborúk során, természetes ösztön a spórolás. Amit most csinálnak emberek földszerzés címén, azt ne tessék ahhoz az időkhöz hasonlítani, akkor hosszú spórolással vettek meg egy egy darab területet, manapság meg haveri segédlettel jutnak több száz hektáros területekhez. Abban az időben minden kis terület művelve volt, még az árok partokat is lekaszálták az állat tartáshoz szükséges széna miatt. Ma látni hatalmas területeket amik parlagon állnak műveletlenül, mint a gazdáik. Engem büntetéssel fenyegetnek ha nem tartom rendbe az a nyomorult 1 hektárnyi földemet, ezeké meg virul a kórótól. Kéri meg beszéljen tisztán és világosan, ne blogokon és egyéb helyeken magyarázkodjanak, hogy mire gondolt. Mondja ki ha valaki valamire gondol ne rébuszokban beszéljen. Ilyen egyszerű. Lenne! Ha nem szokták volna meg az örökös porhintést!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.03.26. 12:16:24

szerecsnmosdatás...
Kérinek ideje távoznia a közéletből.

amúgy nem Botka bolsevik tempóban fizessenek a gazdagozik, a jobbik meg készíti már a kuláklistát, ez teljesen egybe vág a simicskatévébe behívott Kéri kampányával.
szánalom.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.03.26. 12:16:48

védheted a védhetetlent, de újra megtudtuk, a ballib genetikázhat, disznózhat, kulékozhat és cigányozhat...ez a trendi és elvárt a nagy orbángyűlöletben.

csentecsa 2017.03.26. 12:16:54

@lombozódó: Hát nem.. Hanem a Tsz elnök meg a párttitkár elvtárs, aki valszeg szegényparasztok leszármazottja volt..:)

torró 2017.03.26. 12:17:06

Oké a moderáció, de ha órákat kell várni, hogy megjelenjen a komment, és arra az estleges reagálás, akkor hány óra alatt lehet diskurzust folytatni a témáról? Vagy nem is szeretnék ha kiveséznék a témát? Ja, hát akkor kérem ki kell írni, hogy nem kell hozzászólni!

köznapló · http://koznaplo.blog.hu/ 2017.03.26. 12:18:25

@torró: nem órákat kellet várnod, csak 1 óra 45 percet. Igyekszem gyorsabb lenni, de nekem is van életem. Bocs

Aldou Raine 2017.03.26. 12:22:08

@FILTOL: A különbség csak annyi, hogy az Orbán-rezsim hivatalos politikája ez. Gyakorlatilag három dologra épül retorikájuk és programjuk:

1.) Gyűlölet az "ellenségeinkkel" szemben. (Mindig találnak ilyet, pl. Soros, USA, szlovákok, nagytőke, EU ... stb)
2.) Kleptokrácia működtetése, vagyis a felsővezetőik számára korlátlan pénz, hatalom, tőke, földek biztosítása
3.) Nemzeti-populizmus a népnek. Hagy örüljenek a magyarkodásnak.

Nagyjából EZ ma a politikai siker receptje. Nem kell több!

Sir lovag 2017.03.26. 12:25:41

@FILTOL: milyen közéletből? Ő csak egy sima politológus, befolyás, hatalom nélkül. Csak elmondja időnként a véleményét, ahogyan sok tucat más politológus is. Akinek nem tetszik, ne hallgassa, ennyi!

Amúgy a FILTOL nem egy kurvabüdös cigarettamárka volt a 80-as, 90-es években?

STIRLITZ 2017.03.26. 12:31:26

@Aldou Raine: hát, ez nagyjából stimmel! :)))

nemecsekerno_007 2017.03.26. 14:12:10

"harácsoló, földet, ingatlant, pénzt, befolyást, hatalmat gyűjtögető, telhetetlen nagygazdák..."

... és mi van a pénzt, ingatlant, aranyat meg festményeket halmozó kisvárosi vegyesboltossal? Az is összehasonlítja a mostani oligarchákkal?

Az ún. "baloldal" nem változik, mindenkitől el akarja szedni a pénzt akinek egy kicsivel több van, arra hivatkozva, hogy dehát az oligrachák... Ja persze, mindig így kezdődött.
Közben meg síránkoznak, hogy jajj mér' nincs nálunk egy erős középréteg.

Gusztustalan összemosása ez a dolgoknak amit Kéri művelt, igazából az ilyen gondolkodásnak már régen nem kéne média megjelenést adni, kb. a kurucinfo szintje. Kicsit próbáljatok már gondolkozni, hogy fő műsoridőben mennyiért lehet hirdetni egy TV-ben?
Az ilyenek meg ingyen kapnak belőle a Farkasházy Teddy-vel meg a többi dinoszaurusszal egyetemben.

Ezzel kurvára nem segítik a korrupció, meg az uram-bátyám világ felszámolását, sőt inkább igazolják.

Úgy tűnik még mindig nem volt itt normális rendszerváltás.

nemecsekerno_007 2017.03.26. 14:12:25

@köznapló: "a népi-urbánus vitának komoly hagyományai vannak Magyarországon és van abban valami, hogy Kéri az urbánus vonalat képviseli..."

Ez inkább üzleti szemlélet vs. ideológiai szemlélet, nem sok köze van a településtípushoz. Az ideológiai szemlélet még vastagon a Kádár rendszerben gyökerezik, ahol a vállalkozó a burzsoá, tök mindegy, hogy 2 alkalmazottja van vagy 200.

Az, hogy Kéri meg a többi hozzá hasonló így gondolkozik már csak hab a tortán, a nagyobb baj az, hogy az állam, meg az önkormányzatok is ilyen mentalitásúak még mindig. Vállalkozó = adócsaló, burzsoá.
Közben meg kb. a lakosság fele az állami újraelosztó rendszeren él. Szánalmas.

Duplaxiii 2017.03.26. 14:13:38

Értelmetlen a magyarázás!
A pár napjai megjelent blog megmutatta, a hazai átlagember alaptudása, szövegértése, intelligenciája annyira alacsony, primitív, hogy az sem Kéri mondatait, sem a te védőbeszédet nem fogja fel.
Kéri alapból egy jelenségről beszélt, amit a blogközösség "lefordított" parasztozásra, kulákozásra, lenézésre és zsidózásra.
Erre nem lehet reagálni, analfabéta 1 bites halmaznak nem kell a relativitáselméletet odaadni elolvasni vagy elmagyarázni.
Ráadásul a gazdi és szabadcsapatának aktuális viselkedését ábrázolta egy hasonlattal...
Senkit nem kulákozott, parasztozott vagy zsidózott le.
Az is döbbenetes, hogy ennek a szélsőséges fideszorientál kirekesztő aljamagyar rétegnek az sem megy át, hogy ha a komcsikat gyűlöljük, a komcsik által üldözött kulákok így pozitív (rendszerellenes, ellenálló, kitartó, szorgalmas stb.) emberek voltak, akkor ma bármit hozzájuk hasonlítnai nem negatív, hanem pozitív...

lombozódó 2017.03.26. 17:30:20

@csentecsa: Mikor is volt a kárpótlás :-))))

lombozódó 2017.03.26. 17:30:30

@Duplaxiii: .................kulákok így pozitív (rendszerellenes, ellenálló, kitartó, szorgalmas stb.) emberek voltak, akkor ma bármit hozzájuk hasonlítnai nem negatív, hanem pozitív...

Na azért ne már , ugye a tekervényes szövegértés teszi:-)))

Ylim 2017.03.26. 17:30:42

A baj annyi, hogy az idiótábbja (és sajnos ők vannak többen) tényleg csak a "kulákozást" hallották meg abból, amit Kéri mondott.
Az el sem jutott a fülükig, hogy a kormány lop, csal, hazudik, úgy bassza át a szavazóit, ahogy nem szégyelli, és mindezt a pénzért és a hatalomért. A sok birka meg még tapsol is hozzá.

Annak meg, aki zsidózni mer: a katolikus egyház vagyona sokkal nagyobb, mint bármely más szervezeté vagy magánemberé. Mindezt a szegényektől lopták össze, vagy egész népcsoportokat irtattak ki érte.

EU zászlót mindenhova! 2017.03.26. 17:32:56

@Aldou Raine: Tévedés. Orbán politikájának igazán fontos eleme az, hogy véget vetett annak a multi és Brüsszel nyalásnak, ami az ország vezetését jellemezte a szoci-szadesz kormányok alatt. Akik a nyugatról jövő direktívák kritikátlan végrehajtását tekintették a legfontosabbnak, és a hiányokat mindig megszorításokal igyekeztek kompenzálni.
Jött Orbán és tabukat döntött: meg lehet adóztatni különadókal a kisker és telekommunikációs multikat, akik eddig mindenféle trükkös húzásokkal vitték ki a hasznot az országból.Persze prüszköltek és fenyegetőztek, de végülis mindegyik maradt az országban és fizetett..
Szembe lehet menni Brüsszellel, ha az ország érdeke úgy kívánja, és csodák csodája nem nagyon tehetnek semmit a brüsszeli és berlini nénik és bácsik ez ellen, csak csúnyán nézhetnek. Az illegális migránsok áradatát megállító kerítés felépült, hiába zöldült bel Juncker.
Ez elképzelhetetlen lett volna Gyurcsány vagy Bajnai alatt, akik valójában engedelmes helytartók voltak, nem miniszterelnökök.
Ez az orbánizmus lényege, és ezért lesztek megverve 1 év múlva is..

Aldou Raine 2017.03.26. 17:36:20

@EU zászlót mindenhova!: ... Gyenge és halvány szöveg. Már akkor sem volt hiteles, mikor még milliók hitték el. Ma meg már röhejes! Csak kormánytrollok és propagandisták nyomatják. Te melyik vagy drága testvérem?

Brix 2017.03.26. 20:54:06

A kulàkok ma is problémàt jelentenek vidéken , mert egy szűk réteg összeharàcsolta magànak a földeket, a többi ember meg nem talàl se munkàt , se megélhetést. Éppen ezért , az alföldi mezővàrosok rohamosan néptelenednek. A megoldàs az lenne, hogy korlàtozzàk a birtokméretet és adót vessenek ki a 100 hektàrnàl nagyobb területekre. A kormàny " földosztàsa" is balul sült el, mert megint csak a kulàkok nyertek még több földet...

EU zászlót mindenhova! 2017.03.26. 20:54:36

@Aldou Raine: Inkább az a gyenge és halvány próbálkozás, amit előadsz. Csak azt nem tudom emldönteni, hogy magadtól vagy ennyire sötét, vagy jól felfogott anyagi érdeből csinálod..
Ha utóbbi, akkor nem éred meg a pénzt, amit rád költenek, hisz meg sem próbálod vitatni azokat, amiket leírtam.

Jakab.gipsz 2017.03.26. 20:57:11

@köznapló:
A lopás filozófiai értelemben erőforrás átcsoportosítás, a privatizáció pontosan ezt fejezte ki azért mert "az állam rossz gazda, majd a piac megoldja", a piacon viszont állandósult a (multi-nácik-háborúja), az erőforrásokért a humánt is bele értve, + a politikai hatalomért. Ez a neoliberális társadalom filozófia lényege, röviden össze foglalva.

Már pedig ezt a filozófiát nem a Fidesz kormány agyalta ki és nem a magyar nép, szerintem csak (bűn rossz hatékonysággal) alkalmazza. Kéri viszont azt állítja, hogy Majtényi és Soros Gyuri ezt ügyesebben alkalmazza, csak azt nem teszik hozzá, kinek vagy kiknek a javára.

Vissza térve a humán antropológiához, azaz a néprajz tudományához, először értsd meg miről van szó a "paraszti" népi bölcselettel kapcsolatban. Amikor a népi bölcselet teremtő erővé válik, csak a rossz negatív lehetőségek kizárására irányult, ezért kevésbé tudatos a szó racionalista értelmében, és még csak nem is ösztönös keresés, hanem csak a hátrányok kizárására irányult. A hátrányok viszont időben csak később következtek be ezért gondolkodott előre.

Kéri amikor a kulák mentalitást támadja (Rákosisita stílusba), azt az önellátó gondolkodó ember típust támadja, aki a boltba csak "gyufáért és petróleumért" ment, a független individuumot, aki viszont egy faluközösség tagja, tehát közösségi társaslény is egyben. Független individuumok egyben közösségi lények kölcsönösen feltételezik egymást, ámde ez még nem tudomány, hanem csak megszokás és hagyomány, amely mögül hiányzik a biztos tudás azaz a "bizonyosság" ez pedig tény és értékszerű dolgok ismeretének a hiányába, csak részleges lehet, ezért sérülékeny. Ti pedig kis Kérik és politológus társai, négy elemis parasztokat korholtok olyan tudás miatt amire a kortárs, napjaink filozófiája sem képes egzakt választ adni, például, hogyan jön létre egy társadalomba a "negativitás" tömkelege, hol ott a paraszt csak a tízparancsolatot értelmezte és elkerülte. Ha pedig változás volt a kisbíró kidobolta, a paraszt ment a dolgára, a saját lakásának a kulcsát pedig felakasztotta az ajtófélfára, nehogy elvesszen, mert nem lopkodott senki sem, mert a lopás nem jutott eszébe senkinek sem.
Nos ehhez az a kulák állapothoz viszonyítja Kéri a modern demokráciát, javasolja Majtényit, és Soros Gyuri kegyeltjeit, a feladat adott, új alkotmányt kell csinálni a Fideszt pedig le kell váltani, minden áron. Ez a cél van ideológiai szabók által összefércelt köntösbe öltöztetve, hol ott a király jelölt meztelen, nem tudomány, hanem csak hablaty, (a szabók körbe dicsérik egymást),azaz a neoliberalizmus elmélete nem állja ki a tudományosság vizsgálatának a próbáját. És ezt Soros Gyuri = Jim Jones atya, a "Nyitott társadalom pedig a Népek temploma" és ezt a szekta vezér pontosan tudja.

Röviden tő mondatos formába. Ami magyar országban a népi-urbánus vita az a nyugati típusú demokráciák viszonylatába az atlanti-kontinentális filozófiai vita, Bécsi-Harvard köri pozitivista tudomány-filozófiai takonyba úszkálva. A nyúlós takony filozófia, kezdete viszont az első empirikus Königsbergi filozófia kongresszuson elhangzott K. Gödel nem-teljességi tétele alapján született meg, ez a nyúlós valami pedig az "eldönthetetlen" azaz relativizálható a jelen.

Tehát a jelenlegi főnökségnek, (Viktor, Ferenc, Mutti, Donald, Vlagyimirnek stb.), következtetés képen fogalma sem lehet arról, miféle (teológiai-filozófiai) háborúba báb-játékosok, és kik azok aki egy mátrix szálait mozgatják, a fenti sajátos módon és egyéb okok miatt, Bólyai és Neumann révén nyakig benne vagyunk mi magyarok is. Talán ezért is vagyunk permanens stressz helyzetben tartva, az elmúlt hetven évben, amikor is a bunkók át-át veszegeték időnként a hatalmat, gondolkodás módunk felett, azért hogy ráérősen ne tudjuk átgondolni létezésünk értelmét úgy, hogy a létezésünk fonalát ne csak a fenekünk súlya húzza.

U.i. nyugi, ne csináljatok semmit.