HTML

Érdekességek, vélemények, közéleti reflexiók a "köz" számára naplószerűen, középről.

Utolsó kommentek

  • Jakab.gipsz: @köznapló: A lopás filozófiai értelemben erőforrás átcsoportosítás, a privatizáció pontosan ezt f... (2017.03.26. 20:57) Kéri László védelmében
  • EU zászlót mindenhova!: @Aldou Raine: Inkább az a gyenge és halvány próbálkozás, amit előadsz. Csak azt nem tudom emldönte... (2017.03.26. 20:54) Kéri László védelmében
  • Brix: A kulàkok ma is problémàt jelentenek vidéken , mert egy szűk réteg összeharàcsolta magànak a földe... (2017.03.26. 20:54) Kéri László védelmében
  • Aldou Raine: @EU zászlót mindenhova!: ... Gyenge és halvány szöveg. Már akkor sem volt hiteles, mikor még milli... (2017.03.26. 17:36) Kéri László védelmében
  • EU zászlót mindenhova!: @Aldou Raine: Tévedés. Orbán politikájának igazán fontos eleme az, hogy véget vetett annak a multi... (2017.03.26. 17:32) Kéri László védelmében
  • Utolsó 20

Friss topikok

koznaplo3.jpg

Naptár

január 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

A Hír Tv Egyenesen műsorában, március 20 -án Kéri László politológus szerepelt és a Kálmán Olgával folytatott beszélgetés egyik részében a Fideszes, vagyonhalmozó oligarcha-mentalitásról beszélt. A médiumok egy része félreértette szavait, főleg amikor ezeket a harácsoló, földet, ingatlant, pénzt, befolyást, hatalmat gyűjtögető, telhetetlen pártvezéreket a második világháború utáni nagygazdák birtokhalmozó magatartásával állította párhuzamba. Azokkal a gazdákkal vetette össze korunk oligarcháit, akiket az 50-es évek erőszakos államosítói, kommunista elnyomói megbélyegeztek és kuláknak neveztek. 

keri_marc20.jpg

Kéri nem a kommunista terminológia elfogadottságára utalt - vagyis arra, hogy a kulákozás elfogadható és az 50-es években megkínzott, üldözött, megbélyegzett, erőszakos téeszesítéseknek ellenálló parasztok üldözése normálisnak tekinthető - hanem arra célzott, hogy ugyanezek a gazdag parasztok úgy tettek szert földjeikre, hogy mindent alávetettek szerzési vágyaiknak. Ebben pedig tetszik nem tetszik van némi hasonlóság azzal, ami ma Magyarországon a földek - és a mindent megszerezni akaró oligarchák körül - történik.

Tudni érdemes, hogy a Horthy-korszak utolsó évtizedében (1934-1944) és az azt követő években, egészen a tagosításokig (a földek állami kézbe vételéig) a magyar parasztságot jelentős szedimentáció jellemezte, vagyis a rétegződés eredményeként egy kis részük gazdag életmódot folytatott, a nagy többség viszont úgynevezett "törpe birtokokon" néhány holdas kis-földeken nyomorgott. Jelentős volt még a zsellérek, summások aránya is, akiknek egyáltalán nem voltak földjeik, ellenben munkát tudtak vállalni (többnyire idénymunkákat, mondjuk betakarításokat) a módosabb gazdák földjein. A három réteg viszonyát nem lehetett éppen barátinak tekinteni: az agrármunkások, zsellérek és nyomorgó törpebirtokos parasztok enyhén szólva sem rajongtak a földeket halmozó, cselédeket is alkalmazó, harácsoló gazdag-parasztokért. Egyébként megjegyzendő: a 30-as 40-es években a városiak, értelmiségiek, munkások számára sem volt ez egy közkedvelt réteg.

A Horthy-kor módos nagygazdáinak életmódját napjainkban divatos "takarékoskodónak" nevezni, ami alig leplezi a valóságban kicsinyesen fösvény, minden garast fogukhoz verő, a többi kisparasztot kihasználó, cselédeket tartó (őket is kizsigerelő) vidéki nagyparaszti mentalitást. Azt a mentalitást, mely a nagygazda lányát akarata ellenére is a szomszéd birtokoshoz kényszerítette, mondván: "had egyesüljenek azok a földek". És azt a mentalitást, mely a náluk dolgozó zselléreknek pengőre kiszámolta a járandóságot, egyetlen fillérrel sem többet adva az elvégzett munkáért és időért. A szerzésvágy és fukarság együttesen tette őket sikeres nagygazdákká. Nem voltak sokan, Romsics Ignác a 40-es évekre alig 300 ezerre teszi a számukat, ami a teljes paraszti társadalom 7% -át jelentette.

Ezzel a módos, nagy-paraszti társasággal  aztán 1945 után nagyot fordult a világ: a szovjet megszállás miatt nyeregbe kerülő kommunisták, az ÁVH embereire támaszkodva Rákosista módszerekkel próbálták megtörni őket és rákényszeríteni arra, hogy a nemzedékek alatt összeszedett birtokaikat téeszekbe adják. (Persze mindenki mástól is elvették a földet, de a néhány holdas kisparasztokkal sokkal könnyebb volt elbánni.) A módos-gazdáknál azonban nem volt egyszerű a folyamat, nagyon sokszor erőszakkal, verésekkel, megbélyegzéssel, mondvacsinált perekkel történt (mondjuk ki: szemét eszközökkel). Az orosz nyelvből átvett "kulák" (zsugori) kifejezéssel csúfolták őket, igyekezve ellenük hangolni a lakosság széles rétegeit. Idővel aztán a nagygazdák megtörtek és a 60-as évekre a téeszesítések lezárultak. Alig-alig maradt magánkézen magyar föld.

Aztán a Rákosi-, majd Kádár-kort a rendszerváltás követte és a privatizáció (mely sajnos nagyon sokszor igazságtalan ügyeskedésekkel, lopásokkal zajlott) az egykori nagygazdák egy nagyon kis része esetében a leszármazottaknak vissza tudta adni az egykoron elvett földeket. (Többnyire azonban jókor, jó helyen lévő emberek tulajdonába kerültek a földek). És jött a jelenlegi kor, ami egy teljesen új magyar arisztokrácia megteremtését célozva megint "újraosztott" mindent. Ezt látjuk napjainkban. Kéri László ERRŐL a mentalitásról beszélt, kiemelve, hogy a kulák idők előtt, és a jelenlegi föld-, illetve vagyonszerzési harácsolás, telhetetlen pénz-, illetve hatalomszerzési mánia nagyon is rokonítható egymással.

Sokan értették félre szavait, pedig a párhuzam valóban kézenfekvő. Félreértették és rosszindulatúan félre is magyarázták mindazt amit mondott, ...  sajnos az ellenzékinek mondott oldalon is. 

Címkék: Kéri

44 komment

A címet úgy is írhatnánk: "három ok amiért a Fidesznek buknia kell(ene)". Három bűnt követett el ugyanis a rezsim, ami nem fogadható el tőlük, három tényező, melyek miatt újjá kellene építenünk az egész országvezetési struktúránkat és három állapot, melynek tarthatatlansága minden nappal tovább rombolja hazánkat. Miről is van szó?

  1. Korrupció - hűbérrendszer. A jelenlegi hatalom országunk rendszerváltás utáni történetének legkorruptabb berendezkedését valósította meg és működteti. Afféle "hűbérrendszert", kevesek uralmát mindenki felett. Gyakorlatilag kleptokráciában élünk, melyben egy legfelső szűk elit kezébe vándorol a közpénzek hatalmas százaléka, szabad-felhasználással. Ezt egyetlen ország sem tűrheti sokáig, mert elpocsékolja erőforrásait, eltékozolja a munkával megkeresett javakat és eltünteti a köznép erőfeszítéseit. (És persze mert végtelenül igazságtalan is.)
  2. Társadalmi helyzet. Óriásira nyílik a legfelső és legalsó rétegek közti szakadék, miközben eltűnik a középosztály és a sorsára hagyják a lecsúszó rétegeket, nem törődve a nagy ellátórendszerek - például oktatás és egészségügy -  évről évre romló, katasztrofális helyzetével. A rendszer egyáltalán nem nyújt semmiféle VALÓS segítséget az elszegényedőknek, a kiszolgáltatottaknak, a kiskeresetűeknek, az eladósodottaknak, a munkanélkülieknek, csupán látszat intézkedések érvényesülnek (mint a rezsicsökkentés), miközben válságban az oktatás és a tönk szélén állnak a magyar kórházak. A rezsim második legnagyobb bűne tehát az oktatás, egészségügy és nyomor jelenlegi helyzete.
  3. Értelmetlen külpolitika. Hosszabb távon óriási károkat okoz Magyarországnak az az ámokfutás, amit Orbánék végeznek a külpolitikában az EU -val és a NATO -val szembefordulva, Oroszországhoz dörgölődzve és az úgynevezett "keleti nyitással" a nagy ázsiai diktatúrákhoz (Kazahsztán, Azerbajdzsán, Irán, Kína) mind jobban kötődve. Azzal, hogy megbízhatatlan szövetségesei vagyunk választott táborunknak, azzal, hogy tönkretesszük nyugati kapcsolatainkat és azzal, hogy eláruljuk az európai értékeket saját országunkat szigeteljük el. Megint a rossz oldalra törekszünk, mint annyi alkalommal történelmünkben. A harmadik bűnük tehát az értelmetlen, valós érdekeinkkel ellentétes (igazából a legfelső vezetők személyes érdekeit szolgáló) külpolitika.

Három tényező tehát, melyek egyértelműen ártalmasak. ... És persze van még vagy száz másik, amit fel lehetne sorolni - a katasztrofális gazdaságpolitikától a civilekkel szembeni fellépésen keresztül a diktatórikus berendezkedésig - de mégis ez az a három, mely a legnagyobb baj a mai Magyarországon. EZEK miatt KELL távozni a rezsimnek. Minél hamarabb! ... Előbb azonban még meg kell oldaniuk a következő dilemmát a Lendvay utca - Czinege utca - Habony villa hármasában:

" ... mit csaljunk el: az olimpia elleni aláírás-gyűjtés végeredményét, vagy kiírásra kerülő népszavazást?"

Címkék: korrupció olimpia Orbán Fidesz bűnök Fideszes külpolitika

56 komment