Köznapló

Filmvilág: Hang nélkül

2018. június 11. - Vinicius_

A John Krasinski - Emily Blunt házaspár által idén tavasszal elkészített és Magyarországon májusban bemutatott "Hang nélkül" (A Quiet Place) az év egyik nagy meglepetés-fimje lett. A készítők sem elég filmes tapasztalattal, sem rendezői múlttal nem rendelkeztek. Az övék volt viszont Bryan Woods és Scott Beck sztorija, mely nagyon jó "alapanyagnak" bizonyult egy ütős horror elkészítéséhez. És bejött nekik: a Hang nélkül tarolt mind a nagyközönségnél, mind a kritikusoknál. Persze nem lett az évszázad filmje, de elég tisztes eredményeket ért el (az IMDb -n 7,9 pontot, bevételek terén 220 millió dollárt hozott).

hang_nelkul.jpg

Kérdés azonban, hogy valóban horrorfilm lett e a végeredmény? Nos, nem biztos. A Földet megtámadó villámgyors, vérengző lények - melyek vakok, ellenben hangra támadni tudnak - kétségtelenül horrorisztikusak, ám a cselekmény középpontjában nem ők, hanem egy család áll, akiknek mindennapjait és konfliktusait szemlélhetjük végig a játékidő alatt. A történet azért olyan jó, mert sokrétű és elgondolkodtató. Milyen konfliktusokat szül a félelem? Hogyan élhet túl egy katasztrófát egy család? Lehet e csöndben élni, nap nap után? Mire képes egy apa a gyermekeiért? Kérdések, melyek nem éppen horrorfilmekben szoktak felmerülni? 

A Hang nélkül egy végtelenül izgalmas, feszültséggel teli, nagyon jól megrendezett dráma, rengeteg horrorisztikus jelenettel és akcióval. A néző valósággal úgy érzi, hogy ő maga is ott van a családdal, osztozik sorsukban, félelmeikben, rettegésükben és együtt menekül velük a szörnyek elől. Krasinski minden elismerést megérdemel a rendezésért, ahogyan Emily Blunt is a játékáért, melyben legalább ezer arcát tudta megmutatni. Láthatjuk szerető feleségként, rettegő anyaként és harcos amazonként is, aki ezer veszély közepette is megszüli gyermekét, majd szembeszáll az idegenekkel. 

A hang nélkül az idei év egyik legerősebb alkotása. Ajánlható horror-kedvelőknek, dráma szeretőknek, adrenalin-függő filmrajongóknak és akciómániásoknak is csak úgy, mint a mélyebb tartalmak és érzelmek megélőinek, hiszen a Quiet Place nekik is tartogat meglepetéseket. A Köznapló értékelése a filmre vonatkozóan: 5 csillagból 3,5 csillag.

koznaplo_ujalso.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://koznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr314041038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Editor_ 2018.07.26. 14:30:17

Nemigazán tartom horrornak, valóban inkább dráma.
süti beállítások módosítása