Köznapló

A BRICS államok jelentősége

2023. augusztus 22. - Köznapló

Augusztus 22 a BRICS tagállamok csúcstalálkozójának kezdete, melyen brazil, orosz, indiai, kínai és dél-afrikai vezetők vesznek részt, mégpedig legfelsőbb szinten, kivéve Oroszországot, mely Putyin helyett külügyminiszterét Szergej Lavrovot küldi az egyeztetésekre (a Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancs miatt). A találkozó fontos esemény tehát, mert résztvevői a háborúkkal és nemzetközi konfliktusokkal teli mai helyzetben a kétpólusúvá vált világrend ellen-oldalát képviselik a nyugati demokráciákkal szemben.

brics_nato.jpg

Kékkel jelölve: NATO, pirossal jelölve: BRICS. (forrás: civilizationmaps.com)

A BRICS tagállamok nemzetközi jelentősége évről évre nő, hiszen gazdasági súlyuk és népességük is robbanásszerű gyarapodást mutat. Egyre inkább nevezhető összefogásuk az euroatlanti államok riválisának, annak dacára, hogy a legfejlettebbnek tartott nyugati államok olyan erős szervezetekben működnek együtt, mint a G7 (USA, Kanada, Anglia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán), az EU vagy katonai szárnyuk a NATO. Velük szemben a BRICS és partner-szervezete az SCO (Sanghaji Együttműködési Szervezet) illetve katonai szárnyuk az CSTO (Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete) ma már valódi ellenpólusként jelenik meg. (Az orosz vezetésű CSTO egyre több esetben működik együtt hadgyakorlatokon és egyéb katonai ügyekben is a BRICS országokkal és a Sanghaji államokkal.)

Napjainkban a BRICS államok a világ GDP-jének már 26%-át állítják elő (a G7 államok részvétele 43%) viszont a BRICS államokban él a Föld népességének 40%-a (a G7 államok esetében ez a szám csak 10%). Még inkább árnyaltak az erőviszonyok, ha a Sanghaji kilencek közül a BRICS támogatói közé vesszük Pakisztánt és Iránt illetve a tagjelölti státuszban lévő Egyiptomot és Szaúd-Arábiát. Sőt egyértelműen ezt a pólust erősíti Észak-Korea is, (bár nem hivatalos partnerként). Így már a Föld 9 atomhatalma közül 5 tartozik ehhez a táborhoz: Oroszország, Kína, India, Pakisztán és Észak-Korea.

brics_johannesburg.jpg

Johannesburg, Dél-Afrika 2023 augusztus 22. (forrás: ndtv.com)

A BRICS és a Sanghaji Együttműködés jelenleg a világ második legerősebb gazdasági szervezete és ha katonai potenciálként is figyelembe vesszük őket, akkor bizony ott is a másodikak, egyre inkább közelítve (bizonyos téren be is előzve) az auroatlanti összefogást. A szövetség tartós működőképessége azonban kérdéses, mert rengeteg belső konfliktus is jellemzi a BRICS államokat. Kína és Oroszország között például az északi (sarkköri) és a szibériai területek kérdéseiben van viszály, míg Kína és India évtizedek óta vitatkozik szintén bizonyos területek miatt (Himalája, Kasmír) nem beszélve a gazdasági rivalizálásukról. Ez utóbbi miatt tagja India, az amerikaiak vezette Quadnak (Négyoldalú Biztonsági Szervezet USA, Ausztrália, Japán és India részvételével).

A jövő nagy kérdése lesz, hogy a BRICS államok mekkora mértékben fognak beleszólni napjaink nagy fegyveres konfliktusaiba illetve mekkora erővel és kezdeményező-készséggel terveznek erősíteni összefogásukon a fejlett nyugati államokkal szemben. Konkrétabban: növelni fogja e a három említett szervezet (BRICS, SCO, CSTO) az ukrajnai háborúban Oroszország támogatását (mely támogatás jelenleg sem csekély, ha az iráni drón-szállítmányokat és a félig titkos félig nyílt kínai gazdasági - katonai támogatásokat nézzük), illetve milyen mértékben állna Kína mellé egy esetleges Csendes-óceáni konfliktusban (pl Tajvan ügyében, mely nyílt háborúvá is fajulhat).

koznaplo_ujalso.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://koznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2718198991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DEFCON_ 2023.08.23. 01:00:01

A BRICS és a Sanghaji kilencek Iránnal együtt komoly riválisai már a nyugatnak. De tudni kell: ezek az államok nem épp a demokrácia bajnokai (enyhén szólva).

Pervenimus 2023.08.23. 11:05:29

Ez a poszt sem mehet ki az Index szerint. Szandika új műmelle és a paprikáskrumpli receptje mellé már egyszerűen nem fér ki a blogketrecbe. Vannak fontos dolgok, hiába. ?

Fritz Gerlich 2023.08.23. 11:12:40

@Pervenimus: A Bekiálltás blog meg a többi orosz propaganda oldal posztja viszont azonnal kint van, mikor az utolsó mondat végére leütik a pontot.

Köznapló 2023.08.23. 17:16:02

@Pervenimus: Kikerült! Most nem rég! :)

Nietzsche. 2023.08.23. 23:17:25

@DEFCON_: Eufémizmus. A helyzet rosszabb: Oroszország egy populárnacionalista diktatúra, Kína meg kommunista rezsim, akárcsak Észak-Korea. Irán iszlamista diktatúra.

luis5 2023.08.24. 09:15:56

NATO =/ anti BRICS. Törökország sokkal előbb lesz BRICS tag mint az EUé.

luis5 2023.08.24. 09:16:10

@Nietzsche.: a történelemben milyen összefüggés van gazdasági/katonai erő és nyugati típusú demokrácia közt? KÍNA az élő cáfolata minden nyugati elképzelésnek. 2 Nap (sőt sok kis Nap) van az egen

Motorogre 2023.08.24. 09:16:58

Néha célszerű elvegyülni a NÉP között: nagyon sokat azt mondják, hogy jöjjön Brüsszel és gyarmatosítson bennünket végre: lesz bor és lágy kenyér. Azaz az anyagi jólét tudja feledtetni az Áhított Demokrácia hiányosságait (főleg mert ahol névleg van is, azt is elszabotálja a vagyonos réteg és a politikusai). Kína diktatúra? Igen, de a nép boldogan tűri mert igen széles körben (ez fontos!!) évtizedek óta jelentős életszinvonal-növekedést tesz lehetővé. Szingapur ? Tessék megnézni ! - a hatalom csak 10%-ot nyúl le (Management fee) , de "cserében" van tisztaság, hatékony apparátus, oktatás, egészségügy.
Aki nem szeret repülni, nem beszél idegenül: ugorjon át a szomszédba: Nagyvárad, Révkomárom stb.

Fritz Gerlich 2023.08.24. 09:33:09

@luis5: A fejlett gazdaságú ipari nagyhatalmak mind demokráciák. Kína egyedi eset: hibrid rendszer, mert politikailag diktatúra, nincsenek szabad választások, de a gazdasága plurális. @Motorogre: Azért azt ne hidd hogy a diktatúrákban olyan nagy boldogságban élnének az emberek. Kína sem kivétel. A lakosság fele nyomorog. A hatalom mef mindenhol jeken van. Kínában van a legtöbb kivégzés a Földön.

Köznapló 2023.08.24. 21:31:30

Csatlakozhat 3 olajország (Irán, Arab Emírségek és Szaúd-Arábia), 2 afrikai ország (Egyiptom, Etiópa) ès egy Dèl-amerikai ország (Argentina).
telex.hu/kulfold/2023/08/24/brics-emisegek-szaud-arabia-iran-egyiptom-etiopia-argentina-meghivas?fbclid=IwAR3nd2Y0gN6x55OG0A6_ZYzbKDWUIla5DfdfNeWoi8DrR5jnzBGcJRWkCZo

Ződ2000 · http://egzostive.com 2023.08.26. 13:34:35

Akkor az elején szögezzük le: NEM LÉTEZIK olyan hogy „BRICS”. Ez eredetileg egy újságírói zsargon volt (lásd "PIGS" a gazdaságpolitikában "bénább" dél európai államokra), 5 olyan országra amiben láttak fejlődési potenciált, és elég nagyok ahhoz hogy ne kelljen azonnal betagozódniuk valamilyen regionális szövetségbe.
De semmi több, ez öt olyan ország ami nem igazán híres a csapatjátos alkatáról, többnyire szeret agressziókat elkövetni és nem is igazán jeleskedik a demokratikus intézményekben. Ráadásul a világ öt szegletében található, amelyik meg nem azok több háborús gócponttal

Egész BRICS most egy új orosz fantazmagória lett, miután ők kigolyózták magukat a normális világrendből. A BRICS semmivel sem több a G7 vagy a V4 nevű gittegyleteknél, amelyek gyakorlatilag x ország vezetőinek kötetlen találkozóját jelentik (lásd Davos), minden érdemi intézményi keret nélkül.

Az EU egy nagyon hatékony és komoly pénzek felett rendelkező nemzetközi szervezet, ami itt ott már pedzegeti a határokat a nemzetállami szuverenitás felett (de át nem lépi azokat). A NAFTA, sőt, még Putyinnak is van egy mikróból felmelegített Szovjetuniója, az úgynevezett Eurázsiai Unió.
A helyzet az hogy az ukrajnai háborúja óta Putyin rengeteget vesztett befolyásából (gyakorlatilag az öngyilkos magyar külpolitika maradt az egyetlen, „csatlós”), így most mindenféle alteros marhasággal próbálkoznak hogy ne tűnjenek teljesen irrelevánsnak. De nagyon reménytelen helyzetben kell lennie annak aki a BRICS-től remél bármit.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2023.08.26. 13:34:37

@Motorogre: Brüsszel és "áhított diktatúra"? Ilyenkor azért kiütközik a köznép tanulatlansága...
Amúgy aki 25 évnél idősebb az még emlékszik hogy mekkora xarban voltunk mielőtt az EU elkezdett velünk foglakozni, és örümmel is teljesítettük a sok csatlakozási feltételt, mert olyan dolgok amik beváltak, míg az ennek ellenkezője (a kommunista rendszerben) látványosan csődöt mondott...
süti beállítások módosítása