Köznapló

A frontvonal Ukrajnában

2023. augusztus 26. - Köznapló

Az orosz hadsereg 2022 február 24-én rohanta le a független Ukrajnát, ám legelső offenzívája meglepetésre nem tudta azonnal térdre kényszeríteni az ukránokat. A kijevi vezetés hadseregét akkoriban jóval gyengébbnek tartották a nemzetközi biztonság-politikai szakértők, így szinte senki nem hitt abban, hogy Ukrajna néhány napnál esetleg hétnél tovább kitartana az oroszok ellenében. Az ukránok azonban összefogtak és keményen ellenálltak. Az ukrajnai háborúban a frontvonalak az első hónapokban folyton változtak, mert az oroszok több irányból támadtak és egy ideig Kijevet is megcélozták. Aztán következett a háború második szakasza: az oroszok a keleti megyékre kezdtek összpontosítani (minden más területről kivonták erőiket) és a Luhanszk - Donyeck - Krím vonalból folytatták lassú, felőrlő támadásukat. Ukrajna közben megkapta az euroatlanti országok teljes támogatásáét pénzben és harci-eszközökben egyaránt, így már sikeres ellentámadásokat is indítani tudott: 2022 őszén egy teljes Magyarországnyi területet tudott visszafoglalni. Innentől azonban az ukrajnai frontvonal valósággal megmerevedett és 9-10 hónapja csak alig pár kilométeres változások történnek.

frontvonal_terkep_ukrajna.jpg

A fenti térképen a 2023 augusztusi frontvonal látszódik a különböző híradások alapján berajzolva (nem mindenhol pontosan). Jelenleg, 2023 augusztusában az ukránok és a nyugati hatalmak Tokmak irányába próbálnak áttörést elérni, hogy elvágják a Krímet a donyecki területektől és kettészakítsák az orosz erőket Kelet-Ukrajnában. Míg a háború előző szakaszában Bahmut környéke volt a harcok legfőbb súlypontja, addig a jelenlegi szakaszban úgy tűnik a déli front lesz a kiemelt terület.

ukran_katonak.jpg

Ukrán katonák kiképzésen, Donyeck mellett 2023 augusztus 11-én. (Forrás: bloomberg.com)

A legújabb hírek alapján Putyin jelentős katonai behívásokat rendelt el Oroszországban, melyekkel kb 500 ezer fővel fogják növelni az orosz hadsereg össz-létszámát. A terveik szerint az orosz haderő így az év végéig 1,5 millióra fog növekedni. Ha a behívások megtörténnek, akkor a jelenleg Ukrajnában állomásozó kb 350 ezres orosz haderőt akár meg is duplázhatják. A nagy kérdés az, hogy ezzel a hatalmas erősítéssel mihez kezd majd az orosz hadvezetés? A várható orosz offenzíva Harkovot, Dnyipro térséget vagy Odesszát célozza meg?

Felhasznált források:

koznaplo_ujalso.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://koznaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5818201361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2023.08.26. 13:33:27

A most zajló ukrán támadás csak egyetlen orosz vonalat tudott egyelőre áttörni, így az is kérdéses, hogy elérik e valaha Tokmakot, nemhogy kijussanak az Azovi tengerhez. Kifullad az egész hamarosan. Viszont az új orosz mozgósításokkal 200-300 ezres friss orosz élőerő érkezhet a frontra az ősszel. Jelenleg a legtöbb szakértő alig 350 ezerre becsüli az oroszok számát Ukrajnában így egy ekkora kontingens hatalmas erősítést jelentene. Minden jel szerint délen vetik majd be őket Odesszát megcélozva.

Köznapló 2023.08.26. 14:04:09

@Jager_: Azért még ne írjuk le teljesen az ukrán offenzívát. Még áttörhetik a második és harmadik vonalat is. De az valóban nagy kérdés, hogy őszig kijuthatnak e a tengerig. Őszintén szólva én sem hiszem. A friss orosz erőkkel is szkeptikus vagyok. Kiképzetlen (vagy frissen kiképzett), tapasztalatlan katonákkal nem biztos, hogy végrehajtható egy sikeres támadás.

Etniez 2023.08.27. 10:49:41

@Jager_: A tokmaki áttörés már csak idő kérdése, ha nem rántanak be 500.000 katonát az oroszok. Kiképezni nem fogják őket, majd beküldik őket meghalni és időt nyerni, mint a wagneres börtöntöltelékekkel tették Bakhmutnál.

Látszik, hogy figyeled a híreket, de vágyálomgondolkozol.

Az ukránok most érik el a tényleges védvonalat, ha ott átmennek, szabad az út nyugatra. Ami onnantól nyugatra van, az el fog esni az oroszoknak, ami keletre, az a kérdés.

És az eddig tapasztalatok alapján állítom: át fognak menni.
Egy fél megyét jó eséllyel vissza fognak szerezni még idén. Jövőre pedig lesznek repülőik is, véres év várható.

Etniez 2023.08.27. 10:50:08

@Köznapló: Nem fognak támadni velük, arra a mostani orosz hadsereg sem alkalmas már. Arra lesznek felhasználva, hogy testükkel felvegyék az ukrán golyókat és lelassítsák őket, hiszen hamarosan jön a sáros időszak és le fog állni a támadás. Ukránoknak még maximum két hónapjuk van.

A sokak által csodált oroszországban pedig semmit nem ér a polgár élete és az isteni Putyin simán beküldi meghalni őket a darálóba.

Olyan jó lenne, ha a magyar Putyin-fanok bekerülnének a putyini Oroszországba, had tapasztalják meg személyesen az általuk csodált rendszer működését.

Köznapló 2023.08.27. 10:56:14

@Etniez: Az az 500 ezer, akiket most verbuválnak nem a sáros időszakra kell, hanem a fagyokhoz. Akkor fognak megindulni majd az oroszok, amikor a sáros földeket felváltják a fagyott földek. Ez Oroszországban már novemberben bekövetkezhet. A júliusi - augusztusi sorozottak addigra át is esnek az alapkiképzéseken (4 hónap alatt) és ha vegyítik őket a tapasztalt, reguláris erőkkel, akkor simán bevethetőek lesznek az év végére (bárhol). Az orosz ellen-offenzívát és novemberre várom tehát (de elhúzódhat a kezdete decemberre vagy januárra is).
Amit az orosz emberéletekről írtál egyetértek.
.. És azzal is, amit utolsó mondatodban fogalmaztál meg. Nagyon sok szem felnyílna, ha belekóstolnának a putyini rendszerbe. Mondjuk katonákként. :)

Jager_ 2023.08.27. 11:06:28

@Etniez: Kicsit összekeverted szerintem a keletet meg a nyugatot. Azt írtad:

"Az ukránok most érik el a tényleges védvonalat, ha ott átmennek, szabad az út nyugatra. "

Az ukránok keleti irányokban támadják az oroszokat, mivel vissza akarják szorítani őket és fel akarják szabadítani az orosz kézen lévő Kelet-Ukrajnát.

Ami meg a kiképzést és a repülőket illeti. Bár én is egyértelműen azért szorítok, hogy a ruszkikat kiűzzék Ukrajnából, de naiv azért nem vagyok. A kiképzés a nyáron besorozott oroszokból simán bevethető katonákat farag az év végére. A legtöbb országban a katonai alapkiképzés 5-10 hét között van, azaz 1-2 (max 3) hónap. Belefér tehát az időbe, hogy a jelenleg behívott állomány decemberre képzett legyen (legalább alap-szinten).
Ami a vadászgépeket illeti: Zelenszkijen kívül mindenki tudja, hogy hiába kap Ukrajna több tucat, akár 80-100 vadászgépet, akkor sem lesz esélye a közel ezer vadászgépből álló orosz légiflotta ellen.

nemecsekerno_007 2023.08.27. 13:11:08

Ez már a hattyúdal, de jó hosszú lesz. Eltarthat jövő nyárig.
Arra kell figyelni, nehogy Zselé belerángassa a NATO-t, minden mindegy alapon.

Etniez 2023.08.27. 13:11:15

@Köznapló: Akit most behívnak majd, jó esetben is 2 hónap kiképzés után a frontot találja magát, le lesznek darálva.

Motorogre 2023.08.27. 13:11:25

Ogyesszában nincs többségi orosz lakosság - tehát egy ilyen irányú (komoly) támadás az öncáfolata lenne annak, hogy az orosz ajkú lakosság szükséges védelmében folyik a különleges hadművelet. Ugyanakkor a kievi fiaskó - melyről való értékelést a mai napig nem olvashattunk, még Gyuribácsi fantáziája is lefagyott :) - kiküszöbölése és a harcok befejezésének kierőszakolása (micsoda morbid szókép!) végett egy ismétlet Kiev-támadást nem zárnék ki.
A legfontosabb viszont az azonnali tűzszünet lenne - erre vár a világ.

Köznapló 2023.08.27. 13:15:29

@Motorogre: Az lesz a magyarázat, hogy Odessza elfoglalása azért legitim az oroszok részéről, mert ezzel a Krímet védik és a térségben élő orosz lakosságot.
@Etniez: Hogy "le lesznek darálva" nem tudhatjuk. A háború természete már csak olyan, hogy a frontokra mindig érkeznek újak, mindét oldalon. Az ukránok is új embereket küldenek a lövészárkaikba így mindkét oldal"ledarálja" a másik újoncait. De ezt a "játékot" az orkok bírják tovább, mert 145 millióan vannak (Ukrajnába meg mára alig maradt 35 millió ember.
@nemecsekerno_007: Hattyúdal, csak az a kérdés kinek? Putyinnak vagy az ukránoknak. Az ukránokhoz folyamatosan megy a nyersanyag, Putyin, mintha kezdene fogyatkozni mindenből. A kínai gazdaság válságba került, a rubel meg döglődik.

Köznapló 2023.08.27. 13:43:50

@Köznapló: Bár inkább 36,9 millió Ukrajna lakosságszáma. Napi 15-20 ezerrel csökken viszont:

www.worldometers.info/world-population/ukraine-population/

Komoly létszámhiány lép fel hamarosan náluk.

Etniez 2023.08.27. 14:55:55

@Köznapló: De, lehet tudni, hogy le lesznek darálva. Mind az oroszok-, mind az ukránok külön kezelik a "mobilized" csapatokat.

Az oroszok berakták őket az első sorba és oda vezénylik őket, ahol éppen ég a front, a hivatásosokból álló seregtestekkel pedig ott vannak jelen, ahol fontosabb stratégiailag.

Az ukránok pedig keresik a "mobilized" katonákat és mindig ott támadnak és érnek el sikereket, az a könnyebb irány.

Szóval az oroszok tölteléknek használják őket és ez a jövőben még jobban így lesz. Már idén is volt olyan, aki két héttel a mozgósítás után már a lövészárokban találta magát. A túléli esélyeit elképzelheted.

Az ukránok nem csinálnak ilyet, mert nekik nincs feláldozható feleslege, csak rendesen kiképzett katonákat vezényelnek az első sorokba.

Szóval ezek le lesznek darálva, ahogy az elődeiket is ledarálták. A szerepük annyi, hogy meghalnak azért, hogy a rendesen kiképzett orosz hadsereg ne veszítsen sok katonát.

Teljesen logikus szempont Oroszország szempontjából, csak ez a kegyetlen valóság az orosz lakosság részére.

Köznapló 2023.08.27. 14:56:45

@Etniez: Ezeket az ukrajnai lövészárkokba tett látogatásaidból veszed? :)))))

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2023.08.27. 15:27:35

Délen csak a védelmi-biztosító övön törtek át az ukránok jó két és fél hónap harc után. Az első orosz védelmi vonal még előttük van, és amögött van még kettő mielőtt egyáltalán megkezdhetik a megerősített Tokmak ostromát. Mindezt úgy, hogy az oroszok tüzérségi és légifölényben vannak, továbbá az ukránok krónikus hiányt szenvednek légvédelemben. A hírek aról szólnak, hogy most használják föl azokat a jól felszerelt és kiképzett csapatokat, amiket az eredeti tervek szerint nem az áttörésre, hanem az áttörés után, a kibontakozásra tartalékoltak, vagyis, még ha át is törik mind a három fő védelmi vonalat, nem lesz mivel kihasználni ezt a sikert.

Orosz részről pedig egyáltalán nem látszik a pánik a déli front eseményei miatt: tovább folyik egy csigalassú támadás Kupjanszknál illetve állítólag összevontak egy nagyobb erőt Belgorod környékén is, amivel még nem tudni, hogy mit akarnak csinálni. Egyszóval nem úgy tűnik, hogy tartanának egy jelentősebb áttöréstől.

Összességében nagyon borúsan látom a jövőt az ukránok szempontjából. A déli fronton érdemi sikerre a raputyica beállta előtt igen kicsi az esély és ha olyan enyhe lesz a tél mint tavaly, akkor ez az állapot fent maradhat tavaszig. A legjobb minőségű ukrán katonaállomány jelentős része elesett/harcképtelenné vált Bahmutnál illetve a most zajló ellentámadási kísérlet során. Nem látszik hogy a Nyugat (mindenek előtt az USA) elegendő lőszert és felszerelést tudna/akarna adni Ukrajnának az orosz légi és tüzérségi fölény leküzdésére -> most jutottunk el odáig, hogy pár tucat f-16-ost adnak majd egyszer valamikor jövőre (besz@rás, már elnézést). És az oroszok ha lassan is, de tanulnak és mozgósítják az Ukrajnáénál lényeges komolyabb ember és erőforrás-tartalékaikat. A legjobb esetben egy befagyó konfliktusnak nézünk elébe a jelenlegi frontvonalak mentén, a legrosszabb esetben az ukrán hadsereget ledarálják.

Köznapló 2023.08.27. 15:37:06

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:

Ezzel azért vannak problémáim (amiket írsz).

Az egyik, hogy akkor szerinted van 3 orosz védelmi vonal PLUSZ valamiféle "védelmi-biztosító öv" (?WTF?) Ezt a kifejezést amúgy honnan vetted. Csak tőled olvastam. Mindenhol másutt az van, hogy létezik HÁROM orosz védelmi vonal, amiből egyet áttörtek az ukrik.

A másik: a hatalmas "orosz tüzérségi fölény" szerintem csak az orkok álmaiban létezik. A valóságban nagyon nincs tüzérségi fölényük, max légifölényük.

Orosz "pánik"+ eddig sem volt. A muszka olyan fajta, amelyik megy előre mint a faltörő kos és agyonlöveti magát, de akkor is csak megy előre. Ezt csinálják 500 éve. Ezt tudják. Mert kurvasokan vannak.

A "raszputyica" vagyis az őszi sarasodás nem lényeges most, mert a jelenlegi ukrán támadás addigra végetér (így vagy úgy) az orosz ellentámadás meg 8amihez most toboroznak) pedig csak utána indul majd el. Hogy hol azt még most találják ki ők is.

Ami a vadásgépeket illyeti: szerintem senki nem hiszi komolyan, hogy sokat változtatnának a helyzeten. Az ukrán tábornokok (akik sokkal jobbak az oroszoknál) pláne nem. Zelenszkij csak azért szeretné, mert ezzel egyenlő felekként jelenhetne meg egy időre az ukrán hadsereg.

Az ukrán hadsereg "ledarálása" nagyon odébb van még. Mára a világ egyik legjobb hadseregévé kovácsolódtak. Van még kraft bennük nyugati fegyverekkel és azok nélkül is.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2023.08.27. 16:02:46

Van itt még valami, ami komoly elemzést igényelne: mekkora az a népesség, ami még Ukrajnában 1. hadrafogható, 2. dolgozni képes. Azt ugye eleve nem tudjuk, hogy pontosan hányan is éltek Ukrajnában a háború előtt, hiszen az utolsó népszámlálás 2001-ben volt azóta csak lakosságbecslések születtek. Azt sem tudjuk továbbá, hogy hányan éltek/élnek az oroszok által megszállt területeken.

A legzavaróbb azonban az, hogy még azt sem tudjuk pontosan, hogy az EU-ban hány ukrán menekült tartózkodik illetve nagyon ellentmondásosak a különböző forrásokból érkező számok.
A legfrissebb hivatalos EU-s adat 4 millió fő, idén augusztusban:
www.portfolio.hu/global/20230809/kiderult-mely-orszagok-fogadtak-be-a-legtobb-ukran-menekultet-632689

Ugyanakkor emlékeim szerint a háború kitörése óta csak a magyar schengeni határokon - tehát az ukrán és román határon együtt - napi szinten átlag 10.000 fő ukrán kelt át, de lehet hogy több is (a tegnapi adat 23.000 például). Ma van a háború 549. napja és ha nem számolunk a háború kirobbanását követő néhány héttel, amikor nap szinten százezres tömegek menekültek el Ukrajnából, akkor is legalább 549*10.000 = kb. 5,5 millió menekültről beszélünk eddig, csak a magyar határszakaszon (és ott van még a szlovák és a lengyel, aminek a forgalmáról nem is tudunk) -> tényleg csak 4 millió ukrán menekült lenne az EU-ban?

Köznapló 2023.08.27. 16:11:01

@Aldou Raine: Képletesen értve az orkok és oroszok alliterációt kiemelve rosszmájúan, a katonákra értelmezve, ejnye-bejnye de rossz vagy típusú komment. :))))))))))

Nietzsche. 2023.08.27. 16:18:14

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Az kissé hihetetlen számomra, hogy 2001 óta ne lett volna Ukrajnában népszámlálás. A Worldometers szerint a háború előtt 44 - 45 millió ember élt Ukrajnában, jelenleg pedig 36 millió. Vagyis kb 10 millió a csökkenés. Ki is jön, ha kiszámolod, hogy a háború másfél éve alatt (547 nap) a csökkenés napi 20 ezer fő körüli volt (amiből folyamatosan 10-15 ezres volt naponta a határátlépő)Jelenleg már napi 20 ezer körüli.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2023.08.27. 21:34:44

@Köznapló:
Isten tudja már hogy hol hallottam a védelmi-biztosító övet mint kifejezést, de azt a területet értem alatta, ami a legelső összefüggő, harckocsi árokkal, beton tankcsapdákkal és egyéb kiépített akadályokkal rendelkező védelmi vonal előtt van, és az a feladata, hogy megakadályozza, hogy a támadás közvetlenül az első védelmi vonalra zúduljon.
A nyugati médiumok valóban azt írják, hogy az ukránok áttörték az "első orosz védelmi vonalat", de mindenesetre feltűnő, hogy nem látni a tankcsapdák, beton sárkányfogak, vasbeton bunkerek mellett vidáman pózoló ukrán katonákról készült felvételeket (állítani pedig bármit lehet, épp ezért erős fenntartásokkal kezelem mind az orosz, mind az ukrán/nyugati sajtót).

Ami az orosz tüzérségi fölényt illeti, ez egy olyan tényező amit minden elemző kiemel, mint óriási problémát az ukránok számára, sőt maguk az ukrán vezetők is így nyilatkoznak. Legutóbb az amerikaiak mondták, hogy azért küldenek kazettás lőszereket az ukránoknak, mert hagyományosból már nincs elég, vagyis nem csak eszközökben, de lőszerekben is hiányt szenvednek. Ehhez képest az oroszokról már vagy négy-ötször olvastam (ISW, brit titkosszolgálat), hogy "hamarosan" kifogynak a lőszerből/rakétából/drónból, de azóta sem fogytak ki.

"Orosz "pánik"+ eddig sem volt. A muszka olyan fajta, amelyik megy előre mint a faltörő kos és agyonlöveti magát, de akkor is csak megy előre. Ezt csinálják 500 éve. Ezt tudják. Mert kurvasokan vannak."
Régen lehet, hogy ilyenek voltak az oroszok (bár a "halálrohamok" gyakoriságát propaganda okokból erősen eltúlozták mind a szovjetek, mind a németek), de a jelenlegi háború nem ezt bizonyítja: Herszon és Harkov környékéről is kivonták az erőiket amikor egyértelmű volt, hogy nagy áldozatok nélkül nem tarthatók az állások. "Halálrohamokra" csak Bahmutban került sor, és ott is köztörvényes bűnözőket hajtottak neki az ukrán állásoknak, nem átlag sorkatonákat. Az az orosz katonatípus, amelyik gondolkodás nélkül nekirohan bárminek a jelek szerint már rég nem létezik.

"A "raszputyica" vagyis az őszi sarasodás nem lényeges most, mert a jelenlegi ukrán támadás addigra végetér (így vagy úgy) az orosz ellentámadás meg 8amihez most toboroznak) pedig csak utána indul majd el."
Én nem vagyok biztos abban hogy az oroszok ellentámadni akarnának a közeljövőben. Egyrészt a raszputyica őket ugyanúgy akadályozni fogja, mint az ukránokat, másrészt védekező félként kényelmes pozícióban vannak.

Hogy mekkora lesz az F-16-osok hatása, azt nyilván nem tudom megmondani. Csak azt tudom, hogy az F-16 nem éppen a legmodernebb nyugati technológiát képviseli (az első ilyen repülők 70-es években álltak rendszerbe) és hogy az ukránok nem kapnak belőlük eleget.

"Az ukrán hadsereg "ledarálása" nagyon odébb van még. Mára a világ egyik legjobb hadseregévé kovácsolódtak. Van még kraft bennük nyugati fegyverekkel és azok nélkül is."
Ez igaz, de az oroszoknak úgy tűnik, van ideje és erőforrása darálni. És attól tartok, hogy az ukrán "anyag" előbb el fog fogyni, mint az orosz.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2023.08.27. 21:35:22

@Nietzsche.: Pedig így volt, keress rá. 2001 után csak próbálkozások voltak, mert miután "kiderült", hogy egy módszertanilag helyes és pontos népszámlálás rengeteg pénzbe kerül az egymást követő kormányok mind lemondtak róla.
Még Zelenszkijék is azzal kampányoltak annak idején, hogy így 20 év után tartanak egyet, aztán amikor kormányra kerültek már beérték azzal is, hogy mobil telefon használat alapján becsülték meg a népesség számát (ez alapján egyébként 37,3 millió jött ki 2020-ban):
eurasianet.org/ukraines-census-attempt-crashes-and-burns-yet-again

Nem tudom, hogy a Worldometers, vagy az EU, vagy bárki más honnan szerzi az adatait, de az ukránok saját becslése 2020-ban 37 millió volt.

Ami a 10 milliós csökkenést illeti: ha valóban ekkorát csökkent a népesség tavaly óta, de az EU-ban hivatalosan csak 4 millió ukrán menekült van jelenleg, akkor hová tűnt a maradék 6 millió? Ez olyan, mintha Horvátország és Szlovénia teljes lakosságát egyszer csak elnyelné a föld. Lehetséges egyáltalán ekkora statisztikai hiba az EU-ban?

Motorogre 2023.08.27. 21:35:54

@Köznapló: Bizony igazad vagyon - még minden háború után a győztesek tudták legitimálni mindazt, amit tettek. Még Hirosimát is.

fkv.119 2023.08.27. 21:36:02

@Etniez: Inkább a lövészárokba kerüljenek, ahol a feléjük repülő kazettás bombával barátkozhatnának.

fkv.119 2023.08.27. 21:36:39

@Köznapló: Ha vegyítik... Még Kijevet se tudták közúton megközelíteni, ennél bonyolultabbat mit vársz tőlük? Ugyanaz a kommunista rendszer van ott mint nálunk, menjél előre és csinálj valamit, senki nem tudja mit, csak legyen eredmény... De mi? Nem mondják meg az embereknek, mert a vezetők se tudják. Csak vodkát inni tudnak, meg hátulról záróosztagokkal lekaszálni aki visszafele fut. Ez addig működött is amíg az ukrán hadsereg még ennyit se tudott, azóta nem. Az oroszok egyetlen előnye a nehézfegyverzet, amiből túl sok maradt nekik a kommunizmusból, és most 2. vh-s katyusázós módszerrel megszórnak egy területet és ott a csótányok se maradnak meg. Pazarlás, persze, de hát lőszer még van (ha nem lopták el mint az egyenruhákat és tankmotorokat) egyelőre, sok ész nem kell hozzá, hát ezt alkalmazzák. Az ukránoknak a muszka nehéztüzérséget kéne levadászni drónokkal, illetve felderítő drónok által megosztott koordinátákra tüzelő tüzérséggel. Utána az AK-s gyalogság már nem sok vizet zavar. A repülőktől nem várnék túl sokat, pár 10 darabot kapnak majd, ha egyáltalán meg tudják szervizelni, akkor is hamar elfogynak, 1 rakéta itt, 1 ott, és már nincs semmi. Ahogy a muszka Ka-52-esek is potyognak lefelé szép sorban. Ennek akkor lenne jelentősége, ha olyan mennyiségben lenne nekik mint az amcsiknak, hogy a felét lelőve is letarolna mindent ami alatta van. Addig is gyártsák csak a drónokat, rakétákat, nekik is azzal lehet legolcsóbban irtani a muszkát. Utánptlási vonalak, Kercsi híd napi szintű szétszedése, ilyenek kellenek.

fkv.119 2023.08.27. 21:36:49

@Köznapló: Oroszország lakossága mennyivel csökken minden sorozás bejelentésekor? Hány muszkát lehetne összeszedni a szomszédos országokból?

fkv.119 2023.08.27. 21:37:29

@Köznapló: "a Krímet védik és a térségben élő orosz lakosságot"

Pont azokat irtják éppen, a ruszkilakta részeken folyik a háború, az ő családjukat ölik halomra, az ő házaikat bombázzák le. Amelyik nem elvakult muszkaszopó, az már 1 éve ukránul tanul, és igyekszik letagadni muszka származását. Az hogy testvérnép sokat nem jelent, nekünk is testvérnép a török, aztán mégis 150 évig irtottak minket.

"Az ukránok is új embereket küldenek a lövészárkaikba így mindkét oldal"ledarálja" a másik újoncait."

Viszont amíg az ukránok bármennyit fel tudnak áldozni, hiszen a haza védelmére, a nincs hova hátrálásra hivatkozva mindenki feláldozható, addig a muszkáknak ez csak egy hódító kaland, amiben csak azért vesznek részt mert kényszerítik erre őket. Elég kevés idióta megy oda őnként meghalni. Mint Vietnam. Az amcsiknak végig kisebb volt a veszteségük, katonailag folyamatosan nyerésben voltak, de a saját hátországuk azt a kevés hullát se bírta elviselni, nem tekintette sajátjának a háborút, nem ért meg neki semmit. Vietkongból meg volt annyi mint a szemét, jobb dolguk úgyse volt, mással úgyse tudtak foglalkozni amíg naponta hullottak az amcsi bombák.

"ezt a "játékot" az orkok bírják tovább, mert 145 millióan vannak (Ukrajnába meg mára alig maradt 35 millió ember"

De amíg Ukrajnának csak Oroszországra kell koncentrálnia (Belaruszt beleszámolva), a többi oldalrol NATO haverok veszik körül, addig a muszkáknak nem árt hagyni néhány Szását a kínai határon is, nehogy azt vegyék észre hogy már az Urálnál van a kínai ellenőrző pont...

"Az ukránokhoz folyamatosan megy a nyersanyag, Putyin, mintha kezdene fogyatkozni mindenből."

Az mindent elmond hogy egy állítólagos nagyhatalomnak ÉKoreánál és Iránnál kell könyörögnie fegyverért... Mintha az USA Kubánál és Romániánál kunyizna..

fkv.119 2023.08.27. 21:37:44

@nemecsekerno_007: Már a muszkák megtették (a belerángatást), amikor kijelentették hogy a vasfüggönyig kérnek minden gyarmatot vissza. Azóta ez nekünk szabadságharc, mégha az ukránokat se szeretjük Kárpátalja miatt. Azok legalább csak ott tudnak kárt okozni, a muszkák Pesten is.

fkv.119 2023.08.27. 21:38:08

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Nem tudod ledarálni az ukrán hadsereget, mert potenciálisan 40 millió főből áll. Amikor Kijev utcáin masíroznak a muszkák, akkor majd a nők és nyugdíjasok is fegyvert ragadnak, mert nem akarják megerőszakolva, tömegsírban végezni. Megadni magukat a legnagyobb hülyeség lenne, annál minden csak jobb lehet. Ezt a lengyelek is jól tudják Katyn óta, azért is ők a legnagyobb támogatóik.

fkv.119 2023.08.27. 21:43:57

@Jager_: "hiába kap Ukrajna több tucat, akár 80-100 vadászgépet, akkor sem lesz esélye a közel ezer vadászgépből álló orosz légiflotta ellen."

Nem lesz ott mind az 1000 (ha egyáltalán fel tud szállni a fele), kell a k. hosszú határt ellenőrizni. Vietnamba se ment a teljes amcsi haderő. ez nekik nem honvédő háború, hanem "kalandozás". Addig folytatják, amíg meg nem kapják a saját Augsburgukat. Úgy látszik a muszkákat 30 évente el kell zárni 30 évre a világtól, hogy megint csak vágyakozhassanak a túloldalra. Akkor megdönti a nép a saját rendszerét. Nézz az afgánokra! Nem élnek rosszabbul mint 1500 éve. Csak amíg az a színvonal akkoriban királyi volt, ma már csövesbánatnak számít. Megvan mindenük ami az őseiknek is, csak látják hogy a világ többi részének annál is több van, és látják hogy ezzel a primitív kőkorszaki berendezkedéssel soha nem is fognak eljutni oda. Majd megdöntik ők maguk a saját tálibjaikat ha már nagyon unják a kőkorszakot. Addig csak tolni kell az arcukba a tévéadást a fejlett nyugatról, hadd szomorkodjanak.

Fritz Gerlich 2023.08.28. 09:49:15

A háborút végül nem a vadászépek, harckocsik vagy egyéb haditechnikai készletek fogják eldönteni, hanem a létszám-hiány. Ukrajna ki fog fogyni az emberanyagból 1 éven belül.

fkv.119 2023.08.28. 20:11:21

@Fritz Gerlich: Nem nagyon tud kifogyni, hiszen mindenki aki elbír egy AK-t, potenciális katona ott. Hogy nem lesznek profi Rambók, az lehet. De hát a muszkák se azokat toboroznak a sitten. Kevesebb muszkát érdekel a hódítás, mint amennyi ukránt az ellenállás.
süti beállítások módosítása